MIA REYNOLDS

View Original

Anslaget - Berättelsens början

Berättelsens början, också kallad anslaget, ska vara så pass intresseväckande att läsaren vill fortsätta läsa. Ett bra anslag är också viktigt för att ljudbokslyssnaren ska vilja fortsätta lyssna och att förlaget, som du skickar manuset till, ska läsa längre än ett kapitel. Här kommer därför några tips som du kan ha i åtanke när du skriver anslaget.

  • Inledningen ska ge löfte om fortsatt handling och etablera huvudkaraktären.

  • Lägg ner ordentligt med tid på att jobba fram rätt stämning och ton.

  • Låt läsaren landa i scenen.

  • Se till att du tidigt besvarar frågorna: var, vem, när, hur, varför.

    Var utspelas scenen?

    När utspelar sig scenen (tid, datum, årstid, år)?

    Hur mår karaktärerna? Hur ser de ut? Hur ser miljön ut?

    Varför är den här scenen viktig?

    Vem är med i scenen? Sätt namn på karaktärerna så snart som möjligt.

  • Undvik att berätta för mycket bakgrund i anslaget. För mycket backstory i inledningen drar ner på tempot. Låt den istället sippra in i handling genom små hål.

När du har kommit en bra bit med ditt manus kan det vara en god idé att gå tillbaka och tänka igenom din början igen. Är den inledning du valt verkligen den bästa? Fungerar den med resten av berättelsen?

Du kan säkert komma på många böcker som har riktigt bra inledningar. Ta en titt på dem igen. Läs igenom det första kapitlet och klura på varför det är så bra. Har författaren följt tipsen ovan?

De inledande kapitlen i Mitt namn är Lucy Barton av Elizabeth Strout och Den hemliga historien av Donna Tartt är två av mina egna favoriter.