5 Tips till dig som skriver för barn och ungdom
Jag jobbar ofta med författare som skriver för barn och ungdom. Det är något som jag tycker är både roligt och lustfyllt då barnmanus kan ta ut svängarna rejält och verkligen få fantasin att flöda. Men det är inte lättare att jobba med barnmanus än med vuxenmanus. Berättelsen, intrigen och karaktärerna ställer höga krav på författaren och även på mig som lektör.
Till dig som skriver för barn och ungdom skulle jag vilja dela med mig av några tips som jag själv ofta använder:
Din protagonist bör alltid vara ung men gärna lite äldre än åldersgruppen du skriver för. Skriver du för 9-12 gör det alltså inget att protagonisten är 12-13 år gammal, det är bara positivt, för de flesta barn vill läsa om barn som är lika gamla som de själva eller äldre.
Din berättelse behöver röra sig raskt framåt för att fånga barnets intresse och för att få hen att fortsätta läsa. Se därför upp med för långa tillbakablickar eller minnen som stör framåtrörelsen.
Skriv för dagens barn och ungdom, inte för den läsare som du själv en gång var. Det du själv uppskattade under exempelvis 80-talet är förmodligen inte samma sak som dagens barn och ungdom uppskattar. Läs därför massor med nypublicerade barnböcker och anteckna vad dagens läsare verkar uppskatta.
Se till att din protagonist är redo för action genom att ha koll på hens svagheter, styrkor, drömmar, rädslor, drivkrafter osv, precis som du hade gjort om du skrivit om en vuxen karaktär.
Det är din protagonist som driver berättelsen framåt men se också till att skapa ett antal riktigt intressanta och komplexa bikaraktärer. Charles Dickens var en mästare på att skapa färgglada bikaraktärer och i nutid tycker jag J.K Rowlings karaktärer i Harry Potter är minst lika bra. Låt bikaraktärerna ha sin egen agenda, behov och drömmar. Kanske kan de också, precis som Rowlings härliga Neville Longbottom, verkligen överraska läsaren. Var inte heller rädd att låta dina bikaraktärer råka illa ut. Dickens bikaraktärer får exempelvis lida av alla möjliga hemskheter, och helt ärligt så är det ganska … underbart.
Lycka till med ditt barnmanus och lämna gärna en kommentar om du har några frågor.
/Mia